You are currently viewing Bucură-te de sărbătorile de iarnă fără stres

Bucură-te de sărbătorile de iarnă fără stres

Este sezonul Sărbătorilor de iarnă. Pentru unii, această perioadă minunată a anului, este plină de iubire, de pace, de bucurie, de râsete, de optimism, de conectare, de Dumnezeu, de familie, de prieteni, de mâncare bună, de dăruire, de activități de iarnă, de seri confortabile și de amintiri frumoase.

Dar poate fi și un moment pentru stres, anxietate, tristețe, frustrare, grabă, singurătate, dezamăgire, depresie, suprasolicitare, supraalimentare și cheltuială excesivă.

Mulți oameni consideră că timpul înainte și în timpul sărbătorilor de iarnă și Anului Nou este stresant.

De ce? Pentru că există mulți factori care pot afecta sănătatea mintală în perioada sărbătorile, cum ar fi:

Planificarea petrecerilor de sărbători, a cinelor sau a întâlnirilor;
Cumpărarea de cadouri pentru cei dragi;
Călătoriile/deplasările către și dinspre destinații de vacanță;
Cheltuind prea mulți bani pe cadouri, mâncare și aranjamente de călătorie, printre altele;
Să petreci vacanțele singur sau departe de cei dragi;
Organizarea petrecerii perfectă sau să faci cadoul perfect;

Iată 10 moduri pentru un sezon de Crăciun mai fericit și fără stres:

1. Gestionează-ți stresul moment cu moment

Este mai bine să-ți gestionezi stresul moment de moment, decât să încerci să fii prins de reducerea stresului după instalarea acestuia. Asta pentru că, odată ce corpul devine stresat cronic (hiperstimulat), poate dura mult timp pentru a se recupera și, adesea, mult mai mult decât își dau seama majoritatea oamenilor. Cercetările arată că organismul poate dura de patru ori mai mult pentru a se recupera de efectele adverse ale stresului decât pentru a le suporta.

A fi mai calculat cu privire la planurile tale de vacanță, astfel încât sărbătorile tale să fie mai puțin stresante, poate face o diferență semnificativă în modul în care te vei simți fizic, psihologic- emoțional în timpul și după sezonul sărbătorilor de Crăciun.

2. Începe devreme, planifică dinainte 

Să simți că ai prea multe de făcut și că nu ai suficient timp pentru a le face poate fi stresant. Puteți elimina acest stres pornind devreme și planificând din timp.De exemplu, poți începe pregătirile pentru sărbătorile de iarnă din timp, prin planificarea și aranjarea festivităților de familie, decizi ce buget să aloci pentru cadourile pe care le cumperi, și pentru mesele pe care dorești să le organizezi, activitățile la care dorești să participi, etc.

Făcând o alergare pe îndelete până la sezonul de Crăciun poate reduce o cantitate semnificativă de stres. De asemenea, îți pot elibera mult timp pentru a te relaxa și a te bucura de sezonul Crăciunului în loc să te grăbești spre și prin el.

3. Ia pauze 

A face pauze regulate de odihnă este o modalitate excelentă de a minimiza acumularea de stres. Odihna și relaxarea în fiecare zi îți pot menține corpul și mintea sănătoase, mai ales în perioadele aglomerate sau pline de presiune, cum ar fi acest sezon.

A-ți lua pauzede odihnă poate fi o practică importantă de îngrijire personală.

4. Fii realist

Viața nu este perfectă. Și nici nu va fi niciodată. Aceasta este realitatea pe care trebuie să o îmbrățișăm. În consecință, trebuie să fim realiști cu lucrurile care nu sunt perfecte, inclusiv cum se desfășoară sezonul Crăciunului.

A fi mai realist cu privire la viață poate, de asemenea, îmbunătăți calitatea experienței tale de viață. A fi realist îți va permite să te bucuri de „ceea ce este”, mai degrabă decât să fii dezamăgit sau supărat de ceea ce „ar fi trebuit să fie”.

5. Concentrează-te pe ceea ce poți controla

Există doar două lucruri pe planeta Pământ pe care le poți controla: gândurile și acțiunile tale. Nu poți controla ce spun părinții tăi în jurul mesei. Nu poți controla atitudinile copiilor tăi. Și când alegi să renunți la ceea ce nu poți controla, vei reduce automat cantitatea de stres din viața ta, refuzând să suporti problemele altora.

În sezoanele stresante, primul lucru pe care îl faci în fiecare dimineață este o listă cu ceea ce reprezintă situațiile stresante. Apoi notezi lucrurile care sunt în controlul tău. Orice altceva este aruncat la gunoi. Preia controlul și stăpânirea gândurilor și acțiunilor tale și fă ceea ce este mai bine pentru tine și familia ta.

6. Fii atent la ceea ce mănânci și bei

Este ușor să fii prins în toate opțiunile alimentare în perioada sărbătorilor de Crăciun. Mâncarea în exces, consumul prea mult dintr-un favorit „sezonier” și consumul prea mult de alcool sunt cauze comune ale stresului.

A fi selectiv în ceea ce privește ceea ce consumi și a urmări cantitatea poate ajuta la prevenirea stresului inutil care vine din alimentația nedisciplinată. Cu cât îți gestionezi mai mult stresul acum, cu atât va fi mai puțin o problemă după încheierea sărbătorilor.

7. Înțelege și să acceptă unicitatea celuilalt 

Nu suntem toți la fel și asta e un lucru bun. Imaginează-ți cât de plictisitoare ar fi viața dacă toți am face aceleași lucruri, am arăta la fel, ne-am îmbrăca la fel, am trăi în același stil de casă, am crede aceleași lucruri, am vorbi la fel și așa mai departe.

Unicitatea umple lumea noastră cu spectrul complet de culori. Învață să te bucuri de unicitatea celuilalt fără a judeca. Ține minte, felul în care te comporți și abordezi viața este doar un fel. Nu este singura cale.

7. Oamenii  pot spune și auzi „Nu” 

„Nu” este unul dintre cele mai puternice cuvinte pe care le poți spune.

 „Nu” le permite altor persoane să știe unde îți sunt limitele.

 „Nu” îți protejează libertatea.

 „Nu” separă dorințele și preferințele tale de ale altcuiva.

A spune „nu” îți permite să trăiești în mod autentic.

A spune „ nu” nu înseamnă a fi egoist. Nu ar trebui să te simți vinovat că ai spus „nu”. A spune „nu” la ceva înseamnă că poți spune „da” la altceva.

A fi selectiv în ceea ce alegi să te angajezi în timpul sezonului de Crăciun te pune în controlul experienței tale de viață, mai degrabă decât să-ți fie alții să ți-o dicteze.

9. Fă-ți puțin timp pentru tine

Gestionarea stresului în timpul sezonului de Crăciun, totuși, poate face diferența între a te distra și a te simți bine și a alerga pentru a face lucrurile și a te simți prost atât în timpul, cât și după încheierea sezonului.

De exemplu, fă-ți timp în fiecare zi pentru a merge la plimbare; citește o carte preferată; ascultă  muzica sau vizionează filmul preferat; dormi mai mult;  practică un exercițiu de relaxare profundă; mergi la un antrenament; privește un apus de soare. Toată lumea are nevoie de timp „singur”. Este minunat pentru că are efect terapeutic.

10. Amintește-ți de magia Sezonului 

Cu toții avem multe pentru care să fim recunoscători. De prea multe ori ne concentrăm pe ceea ce facem nu avem mai degrabă decât apreciem ceea ce noi ai .Ceea ce creează mulțumire și pace este să iubim și să apreciem ceea ce avem, mai degrabă decât să dorim sau să invidiem ceea ce nu avem.

Cel mai mare dar pe care îl putem primi vreodată este darul pe care ni l-a dat Dumnezeu. Ziua de Crăciun este ziua în care creștinii aleg să sărbătorească marele dar al lui Dumnezeu – sosirea pe pământ a lui Iisus Hristos! Dumnezeu a venit să fie cu noi pentru a demonstra lumii realitatea Sa și pentru a face o cale prin care să revenim în relație cu El.

Așadar, în cadrul pregătirilor și sărbătorilor de sărbători, acordă-ți timp pentru a-ți aminti motivul sezonului.

Stă în puterea ta să te bucuri de sărbători liniștite, fără stres. 
Sper să găsești liniște în inima ta pentru a te putea bucura de sărbători alături de familia și prietenii tăi. 
Sper că acest sezon este cel mai bun sezon din viața ta.

Sper că ți-a plăcut acestă postare despre cum să evitați stresul de sărbători. Și sper că aceste sugestii ar putea ajuta să facă sezonul mai puțin stresant pentru tine și familia ta în acest an. Te rog să nu eziți să mă contactezi oricând dacă ai întrebări sau nelămuriri.

Îți urez sărbători fericite pline de pace și bucurie. 
Ebbok-ul "Cum învingi atacurile de panică" de Psih. Florina Stancu-Drigă

Suferi uneori de atacuri de panică?

Află din acest ghid practic…
• ce sunt și ce nu sunt
• ce le declanșează
• cum le învingi
• cum le previi

Scrie-ți adresa de email alături!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.