You are currently viewing Influența anotimpurilor asupra psihicului

Influența anotimpurilor asupra psihicului

Te-ai gândit vreodată de ce te simți mai obosit iarna?

De ce, în anumite zile din an indiferent ce ai face, pur și simplu nu-ți convine nimic?

Care este legătura dintre lumina naturală și stările noastre de dispoziție?

Anotimpurile pot influența starea psihică a unei persoane prin diferiți factori, cum ar fi nivelul de lumină naturală, temperatura, nivelul de activitate fizică și alimentația.

Iată câteva exemple de cum anotimpurile pot influența starea psihică:

Primăvara: În timpul primăverii, lumina naturală crește și temperatura începe să se încălzească, ceea ce poate duce la o creștere a nivelului de energie și a stării de spirit. De asemenea, în această perioadă, natura începe să înflorească, ceea ce poate avea un efect pozitiv asupra stării de spirit.

Vară: În timpul verii, zilele sunt mai lungi și temperatura este mai ridicată, ceea ce poate duce și în acest sezon, la o creștere și mai mare a nivelului de energie și a stării de bine. De asemenea, multe persoane își petrec mai mult timp afară în timpul verii, ceea ce poate avea un efect pozitiv asupra sănătății mintale.

Toamna: În timpul toamnei, zilele devin mai scurte, temperatura începe să scadă, iar frunzele încep să cadă. Aceste schimbări pot avea un efect negativ asupra stării de spirit și pot duce la o stare de tristețe sau de nostalgie. Cu toate acestea, multe persoane se bucură de culorile și mirosurile toamnei și se simt inspirate de schimbările pe care le aduce această perioadă.

Iarna: În timpul iernii, zilele sunt mai scurte și temperaturile sunt mai scăzute, ceea ce poate duce la o scădere a nivelului de energie și a stării de spirit. Multe persoane se confruntă cu tulburări sezoniere afective, o formă de depresie sezonieră care apare în timpul iernii.

Depresia sezonieră, cunoscută anterior ca tulburare afectivă sezonieră, implică simptome care vin și dispar pe măsură ce anotimpurile se schimbă. Cea mai recentă ediție a „Manualului de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5) recunoaște oficial această afecțiune ca tulburare depresivă majoră cu un model sezonier.

Cel mai frecvent, simptomele depresiei sezoniere încep în toamna și iarna și se ameliorează pe măsură ce primăvara își intră în drepturi, dar nu întodeauna lucrurile se petrec așa.

S-ar putea, în schimb, să observați invers: schimbările de dispoziție care încep primăvara și persistă în vară. Unii oameni se referă la acest tip de depresie ca tristețe, de fapt.

Deoarece experții au legat tipul de depresie sezonieră de iarnă cu lipsa luminii solare, s-ar putea să te întrebi ce declanșează o stare de spirit scăzută și tristă în primăvară. La urma urmei, zilele se prelungesc, o nouă creștere înflorește și este mult soare.

După cum se dovedește, zilele mai lungi, vremea mai caldă și toată verdeața pot avea de fapt ceva de-a face cu depresia de primăvară.

Mai jos, voi explora semnele cheie și cauzele potențiale ale depresiei de primăvară și voi oferi câteva sfaturi pentru a face față simptomelor și a găsi sprijin profesionist.

Pe măsură ce zilele de iarnă se prelungesc și se apropie primăvara, ai putea observa:

-o dispoziție generală scăzută, care ar putea include sentimente persistente de tristețe și deznădejde;
-mai puțin sau deloc interes pentru activitățile tale obișnuite;
-dificultăți în a găsi motivația pentru rutina zilnică obișnuită;
-modificări ale energiei, inclusiv letargie sau neliniște;
-insomnie și alte dificultăți de somn;
-probleme cu concentrarea sau amintirea informațiilor;
-pofta de mancare sau pierderea in greutate;
-agitație sau iritabilitate neobișnuită;
-sentimente de furie sau agresivitate;
-gânduri de moarte, moarte sau sinucidere; (statisticile ne confirmă că odată cu sfârșitul iernii și începutul primăverii, ratele de suicid cresc alarmant la nivelul populației).

Cauze:

Creșterea luminii solare poate, să perturbe ritmurile circadiene și să anuleze ciclul tipic somn-veghe, făcând mai dificil să obți cantitatea de somn de care ai nevoie pentru o sănătate și bunăstare optimă.

Cu alte cuvinte, zilele însorite luminoase pot lăsa creierul în alertă maximă, ceea ce face dificil să te relaxezi atunci când trebuie să te relaxezi.

Mulți oameni observă schimbări în obiceiurile lor de somn ca un simptom al depresiei – dar merită să reținem că insomnia, o afecțiune în care în mod regulat nu dormi suficient, poate crește șansele de a dezvolta depresie.

Dezechilibre în substanțele chimice ale creierului

Creierul produce o serie de neurotransmițători diferiți, sau mesageri chimici, care ajută la reglarea stării de spirit, a emoțiilor și a altor procese importante ale corpului.

Dar a avea prea multe sau prea puține dintre ele pot perturba funcția tipică și pot juca un rol în dezvoltarea stării de spirit și a simptomelor de sănătate mintală.

Experții cred că depresia de iarnă este legată, parțial, de o scădere a serotoninei – o substanță chimică care este de obicei produsă după expunerea la lumina naturală. O creștere a melatoninei, un alt hormon legat de depresia de iarnă, te poate face să te simți mai obosit și mai letargic decât de obicei.

Sensibilitatea la polen

Ai alergii sezoniere? Dincolo de a vă face să te simți congestionat și amețit, sensibilitatea la polen ar putea contribui, de asemenea, la schimbări în starea ta de spirit, inclusiv la sentimente de depresie.

Alți factori de risc potențiali

Câțiva factori suplimentari pot crește șansele de a experimenta depresie sezonieră, inclusiv:

Sex: Femeile au tendința de a experimenta depresia cu un model sezonier la rate mai mari, dar bărbații tind să aibă simptome mai severe.

Un istoric familial de depresie sezonieră: Un istoric personal de tulburare bipolară. a trăi cu tulburare bipolara îți poate crește sensibilitatea la întreruperile ritmului circadian care se întampla odată cu schimbările sezoniere. Schimbările în ritmul circadian pot juca, de asemenea, un rol în episoadele de manie.

Modificări în programul tău. Dacă ai o slujbă care se schimbă odată cu anotimpurile și te lasă mai puțin (sau mai mult) activ în lunile de primăvară și vară, lipsa de structură rezultată sau stresul adăugat te face să te simți defavorizat și să contribuie la alte modificări ale dispoziției, somnului și sănătatea emoțională generală.

Locație geografică. A trăi într-un climat mai cald sau mai umed ar putea juca un rol în simptomele depresiei de primăvară și de vară.

Cum să faci față?

Aceste strategii pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea dispoziției generale:

Practică o bună igienă a somnului. Lipsa somnului poate avea un impact major asupra simptomelor depresiei de primăvară.
Pastreaza-ti calmul. Deși nu există dovezi concludente că sensibilitatea la căldură contribuie la depresia de primăvară, senzația de căldură inconfortabilă de cele mai multe ori nu ajuta prea mult să îți îmbunătățești starea de spirit.
Fă-ți timp pentru activitati fizice. Nu numai că exercițiile fizice regulate pot ajuta la ameliorarea stresului și la ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate, dar pot duce și la un somn mai bun.
Încercă meditația, jurnalul sau arta. Atât meditația, cât și jurnalul pot ajuta să identificci și să accepți emoțiile dificile sau nedorite, inclusiv sentimentele de depresie. Terapia prin artă poate face, de asemenea, o diferență, indiferent dacă ești sau nu înclinat artistic.

Adresează-te celor dragi. A lăsa oamenii din viața ta să știe prin ce treci s-ar putea să pară greu la început. Însă, în cele din urmă, a te deschide către cei din jurul tău te va ajuta să nu te mai simți singur în tot ceea ce faci și să capeți  curaj și încredere că ai capacitatea de a schimba în bine tot ceea ce nu a mers.

Respectă o rutină. Un program de lucru sau de școală care se schimbă în primăvară, te poți simți mai letargic, nemotivat. Crearea unei rutine zilnice care echilibrează treburile, activitățile direcționate spre obiective, cum ar fi studiul sau învățarea de noi abilități, și activitățile plăcute pot ajuta viața de zi cu zi să se simtă mai structurată și satisfăcătoare.

Alimentație echilibrată. Lipsa poftei de mâncare este destul de comună cu depresia de primăvară. S-ar putea să nu ai chef să mănânci, dar faptul că nu obții nutrienții potriviți te poate lăsa iritabil, ca să nu mai vorbim că afectează concentrarea și productivitatea. Căută alimente hrănitoare, care ameliorează depresia și bea multă apă atunci când îți este sete.

Tratament

Ca și în cazul tuturor celorlalte tipuri de depresie, depresia sezionieră s-ar putea să nu se îmbunătățească fără sprijinul unui profesionist instruit în sănătatea mintală. Strategiile de adaptare pot ajuta, dar nu vor duce întotdeauna la o ușurare de durată.

A solicita sprijin profesionist este întotdeauna o idee bună atunci când:
– sentimentele de depresie și alte modificări sezoniere ale dispoziției durează mai mult de 2 săptămâni;
– simptomele încep să vă afecteze viața de zi cu zi și relațiile;
– ai gânduri de auto-vătămare sau sinucidere;
– întâmpini dificultăți în reglarea emoțiilor intense, cum ar fi furia, îngrijorarea și tristețea, pe cont propriu;
– simptomele se agravează în timp;

Un terapeut îți poate oferi, oricând, suport în gestionarea simptomelor și în găsirea celor mai bune soluții în cazul tău.

Tratamentul implică de obicei terapie, medicamente sau o combinație a celor două.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.