Te-ai gândit vreodată să mergi la terapie?
Pentru unii oameni, cea mai mare frică este pur și simplu să nu știe la ce să se aștepte atunci când se scufundă în necunoscut.
A te deschide sau nu să vorbești despre luptele personale, este o mare întrebare pe care adesea ne-o adresăm. Cu toate acestea, nu ar trebui să te împiedice să obții ajutorul de care ai nevoie.
La ce să te aștepți de la prima ședință de terapie
Oamenii au adesea concepții greșite despre terapie. De exemplu, unii ar putea crede că terapia este doar pentru cei care se află într-o criză emoțională. Sau că terapia este doar pentru persoanele care au deja un diagnostic de sănătate mintală. Dar niciuna dintre aceste convingeri nu este adevărată.
Terapia poate sprijini pe aproape oricine. Este un instrument care poate ajuta oamenii să vindece o gamă largă de rănile emoționale, să își găsească echilibrul sau să aibă grijă de sănătatea lor mintală.
Dacă tu crezi că terapia te va ajuta să atingi unul dintre aceste obiective, folosește acest ghid pentru a învăța despre procesul psihoterapeutic. Cu cât știi mai multe, cu atât ar putea părea mai puțin înfricoșător.
Începe cu o primă ședință de familiarizare/cunoaștere
Terapia presupune să fii deschis și sincer cu cineva care este, inițial, un străin. Prin urmare, este important să faci câteva cercetări în prealabil și să găsești un terapeut care să se potrivească nevoilor și preferințelor tale. Poți folosi resursele online pentru a găsi un profesionist sau recomandările.
În timpul ședinței, poți cunoaște terapeutut și metoda de lucru și poți înțelege dacă dorești să mergeți împreună mai departe.
Există documente de completat
Înainte de a putea ajunge efectiv la terapia în sine, trebuie să completezi niște documente, cum ar fi contractul de prestări servicii psihologice sau și teste sau evalări psihologice.Terapeutul te va ajuta cu aceastea la începutul primei ședințe sau le poate trimite pe mail în prealabil.
Nu există o modalitate corectă sau greșită de a vorbi despre tine și despre problemele tale.
Doar spune orice ti se pare corect. Poți să vorbești liber despre tine și ceea ce este confortabuil pentru tine în acel moment.
Apoi, terapeutul tău ar trebui să spună puțin despre el. De exemplu, ar putea vorbi despre specializările pe care le are sau despre abordarea terapeutică.
Terapeutul va pune întrebări de bază
Prima ta sesiune ar putea fi un pic ca un interviu. Dar nu-ți face griji, nu ești interogat. Terapeutul tău încearcă doar să obțină o viziune despre tine și viața ta, care va fi de ajutor în procesul terapeutic.
Probabil ți se vor pune întrebări despre istoricul de sănătate mintală, despre experiențele anterioare ca terapie, precum și despre informații despre copilărie și istoricul familiei. Doar fă tot posibilul pentru a fi cât mai sincer posibil.
Unele subiecte pe care le acoperiți în timpul unei prime sesiuni de terapie includ:
- Dacă au existat (sau există) persoane în familia ta cu probleme de sănătate mintală (pentru a înțelege posibilii factori genetici);
- Copilărie și experiențe relevante din trecut;
- Probleme medicale și utilizarea alcoolului și a altor substanțe chimice;
- Ce a fost de ajutor sau nu din experiențele trecute pe care le-ați avut în terapie;
- Motivul pentru care ai nevoie de terapie;
- Despre motivația pentru terapie.
Poate că motivația ta pentru a căuta terapie nu poate fi rezumată într-o singură propoziție.
Sau, poate că nu ești exact sigur(ă), dar simțeai că ar fi un pas pe care trebuia să-l faci.
Este în regulă dacă nu ai cuvintele exacte, încearcă doar să dai cât mai multe detalii. Poți vorbi despre gândurile tale, unde te afli în viață sau unde vrei să ajungi.
În prima sesiune de terapie tu vorbești cel mai mult
Prima sesiune de terapie se referă la strângerea de informații. De fapt, este cunoscută ca o ,,ședință de cunoaștere” pentru că terapeutul tău încearcă să preia cât mai multe informații despre tine.
Împărtășește tot ce poți și care poate ajuta terapeutul să creeze o imagine clară a modului în care te poate ajuta.
Vei stabili obiective
În timpul primei sesiuni, se poate să ți se ceară să stabiliți câteva obiective, cum ar fi:
,,Ce vrei să realizezi prin terapie?”. Aceasta este o întrebare incredibil de greu de răspuns la fața locului. Așa că, dacă ai timp, încearcă să-ți imaginezi cum speri că va arăta viața ta la celălalt capăt al tunelului. Dar nu îți face griji dacă nu poți răspunde la această întrebare până la sfârșitul ședinței. Acorda-ți timpul de care ai nevoie pentru a te gândi cu adevărat la ce schimbări dorești să faci.
Tu și terapeutul veți construi un raport
Vei începe să formezi o conexiune cu terapeutul pentru a stabili o relație de lucru sigură. Crearea unei alianțe terapeutice permite să construiști încrederea necesară pentru a crea schimbarea în viața ta. Este important să simți un anumit nivel de confort în timpul primei sesiuni.
Poți experimenta o mulțime de emoții
Pentru unii oameni, a merge la terapie se simte ca a alerga un maraton emoțional. Este posibil să experimentezi o serie de emoții obositoare. Dacă te simți confortabil, le poți exprima terapeutului tău.
Este 100% normal să simți emoții amestecate la începutul terapiei.
Oamenii s-ar putea simți anxioși la gândul că trebuie să se conecteze cu cineva sau chiar s-ar putea să le fie frică de a împărtăși anumite gânduri sau sentimente.
Orice simți, este normal și mulți oameni se simt exact la fel în timpul primei ședințe de terapie. Poți comunica aceste stări terapeutului.
Prima ședință va dura probabil aproximativ o oră
Poți (și ar trebui) să pui câte întrebări dorești. Și nu doar în prima ședință, ci în fiecare ședință.
Terapeutul nu este singurul care poate pune întrebări. De fapt, relația client-terapeut este o stradă cu două sensuri. Este important în această primă sesiune să ai o idee clară despre cum va arăta lucrul împreună, așa că pune orice întrebare la care te gândești.
Unele întrebări de adresat pot include:
Cât durează sesiunile? Dacă oferă atât ședințe fizice, cât și ședințe online?
Ce tip de terapie practică?
Cât va dura procesul de terapie?
Care este costul unei ședințe?
Este dificil să vorbești cu o persoană nouă despre subiecte personale și sensibile. Poate dura mai multe ședințe înainte de a începe să te simți confortabil.
Este nevoie de timp pentru a stabili încrederea. Cu cât experimentezi mai multe ședințe de terapie, cu atât este mai mare legătura pe care o poți forma cu terapeutul tău.
Este în regulă dacă durează trei, patru sau chiar mai multe sesiuni până când te deschizi cu adevărat.
Tu poți decide dacă terapeutul este potrivit
La sfârșitul primei ședințe, terapeutul te poate întreba dacă dorești să programezi o a doua întâlnire. Nu trebuie să răspunzi imediat dacă nu ești sigur(ă).
Poți spune că că dorești să îți iei ceva timp pentru a-ți sorta sentimentele și a decide dacă vrei să mergeți mai departe. Apoi, ar trebui să-i comunici răspunsul tău.
De unde știi dacă terapeutul este potrivit pentru tine?
Ar trebui să îți pui următoarele întrebări:
Mă simt confortabil să-i spun terapeutului despre mine și cu ce mă lupt?
Am încredere că acest terapeut este atât o persoană grijulie, cât și un profesionist?
S-ar putea să primești teme
S-ar putea să primești „teme” , care te pot ajuta să abordezi problemele pe care le ai. De exemplu, ai putea primi o fișă de citit, o sarcină de scris sau chiar o activitate de îngrijire personală.
Aceste exerciții servesc ca un instrument sau strategie simplă pe care să o exersezi până la următoarea ședință. Ceea ce este important este să explorezi sarcina și să oferi feedback.
Terapia necesită mai mult de o ședință pentru a funcționa
Nu ar fi minunat dacă fiecare gând negativ sau conflict intern ar putea fi rezolvat după ce ai vorbit cu cineva doar o singură dată? Din păcate, de obicei nu este cazul. Terapia este un maraton, nu un sprint.
Toate problemele nu pot fi rezolvate într-o singură sesiune. Trebuie să stai cu sentimentele chiar dacă acestea sunt foarte inconfortabile.
Vindecarea necesită timp și poate provoca o mulțime de emoții să iasă la suprafață. Dar nu lăsa acele sentimente să te descurajeze.
După terminarea primei ședințe, programați o a doua întâlnire sau continuați căutarea unui terapeut care ar putea fi mai potrivit.
Fiecare pas pe care îl faci te va aduce mai aproape de îmbunătățirea sănătății și bunăstării mintale generale.
Starea de bine și echilibrul emoțional reprezintă drepturi de care te poți bucura.
Meriți să fii bine cu tine.
Suferi uneori de atacuri de panică?
Află din acest ghid practic…
• ce sunt și ce nu sunt
• ce le declanșează
• cum le învingi
• cum le previi
Scrie-ți adresa de email alături!